Första boken

Penny har nu "läst" sin första bok! Det var en Bamsebok med prasslig framsida och det är ju såklart prasslet som är det roliga. Hon lyckades bläddra själv och blev sen trött och var tvungen att vila lite på den :).

Hand och fotavtryck 3 månader

Pepparkakskladdkaka

Får se ikväll hur den smakar, hoppas den är god :).

Ingredienser & Gör så här
100 g smält smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
1 pkt/påse pepparkakskryddor
1½ dl vetemjöl
Gör så här
Vispa ägg + socker. Blanda i övriga ingredienser.
Häll smeten i en smord och bröad form ca 25 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen, 200 grader i ca 15 minuter.

Penny

Pratglad Penny

Den bästa stunden på hela dagen!


Jag har några stunder varje dag som verkligen är de bästa stunderna:

1 När man vaknar på morgonen av lite gurgelljud från vaggan, tittar ner och möts av det mest fantastiska leendet som finns! Vissa mornar blir jag helt tårögd för det är så härligt.

2 När Penny somnat och ska sova middag första gången på dagen vid ca kl 9 och man kan njuta en kopp kaffe i soffan i lugn och ro. Eller slumra en kvart om man är dödstrött.

3 När Penny somnat för natten mellan kl 19-20 ungefär och man kan slänga sig i soffan och göra ingenting!

4 När det är läggdags för mig och Nicke och man får mysa ner sig i sängen!

Stockholm med 2 bäbisar

Igår åkte jag, Penny, Linda och Märta till Stockholm. Vi knölade in vagnarna i min bil. Linda och bebbarna satt i baksätet och i sätet bredvid mig låg en av liggdelarna. Vi parkerade i Älvsjö och åkte pendeltåget in till centralen. Det var jättesmidigt och inte krångligt alla med barnvagnar. Men det tar ju lite extra tid med bebisar, det ska ammas, bytas blöja, underhållas, mata med flaska, trösta och så börjar allt om igen :). Men måste säga att det gick faktiskt över förväntan. Lite shopping blev det, en tröja från Zara till mig, en tunika med uggla på, uggle-pyjamas, fleeceoverall och body med matchande kortbyxor till Penny plutt. Precis när vi lämnade parkeringen och skulle åka hem så var det dags för blöjbyte igen så det var bara att svänga in på första McDonalds för byta blöja innan vi kunde fortsätta hemåt :).

Man kan iaf säga att det är inte många affärer som är barnvagnsanpassade och man undrar hur svårt allt skulle vara om man satt i rullstol??

Vi försov oss imorse!

Igårkväll fick Penny kvällsmat vid kl 19, vi la henne i vaggan vid kl 20 och hon somnade direkt. Sen hörde jag att hon vaknade vid kl 3 inatt men då somnade hon om igen. När klockan var 6.40 vaknade hon och fick mat. Jag kände att det var lite tidigt att gå upp kl 7 även om vi annars brukar gå upp mellan 7 och 8. Så jag la tillbaka henne i vaggan och både hon och jag somnade om. Vaknade kl 9 igen! Då hade jag tänkt att vi redan skulle va på väg till öppna förskolan. Så det blev lite stressigt för att hinna i tid till fot och handavtrycket som vi skulle göra. Men vi hann :).

Vaccination

Nyss fick Penny sina första sprutor. Det kändes hemskt i mamma hjärtat att se sprutorna i min älskade lilla Pennys små, gosiga knubbiga lår :(. Hon fick mat precis innan för att blodsockret skulle gå upp vilket kan göra att det inte gör så ont på dom. Hon grät ju såklart men inte alls länge och somnade sen i vagnen. Nae, det värsta var att se sprutorna stickas in i benen. Så nu hoppas vi att hon inte får feber eller ont i kroppen.

3 månader

Idag är vår fina skatt 3 månader gammal!! Älskade lilla plutt! Imorgon är det dags för sprutor hos Bvc och det bävar jag lite för... Hoppas de inte gör alltför ont!

Barnvakt

Igår var mamma här och var barnvakt för första gången och jag och Nicke var iväg på fest. Det gick jättebra och Penny var snäll :). Jag var inte orolig för att vara borta från henne, det har jag ju varit förut några gånger, det som kändes konstigt var ju att varken Nicke eller jag var hemma. Att nån annan skulle lägga henne för natten. Vi var bara borta ett par timmar och mamma och Penny hade haft det jättebra :)

Bäbishänder

Är ju typ det gosigaste som finns!! Hur mysigt är det inte att känna den underbaraste lilla handen i sin egen och de små gulliga fingrarna <3! Vill aldrig släppa taget!

Babysim

Nu har vi anmält oss till babysim som börjar i januari. 16 gånger på Hälsoteamet tillsammans med Linda och lilla Märta. Det ska bli mysigt :). Hoppas bara Penny tycker om det, men hon tycker ju om att bada hemma iaf. Och den 2 december ska vi på prova på babysim.

Nybörjartur?

Det där med att rulla runt var nog kanske bara nybörjartur? För nu har hon inte gjort det på flera dagar. Men däremot så kom det första riktiga skrattet igår :). Hon satt i mitt knä och skumpade upp och ner och då skrattade hon :). Försökte idag med men då gick det inte. Kanske är så i början när de lär sig nya saker att det tar ett tag innan de vet hur de ska göra?

Fars dag!

Idag är det fars dag och Penny har köpt jättesnygga drinkglas på Lagerhaus till sin pappa som han såg för ett tag sen och ville ha. Duktig hon var va som klarade av det helt själv ;)

https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-1/2697432/images/2012/pic_509f6913e087c3779def4208.jpg" class="image">

Första febern

Igår fick min älskade lilla Penny-Plutt feber för första gången. Hon hade 38,5 och då ringde jag sjukvårdsupplysningen för att se om jag bara kunde ge henne Alvedon. Men då sa de att när bebisar som är mindre än 3 månader och har mer än 38 grader så vill de kolla upp dom. Så vi fick åka till barnakuten ikväll och en läkare undersökte henne. Hon fick lämna urinprov, de tejpade på en liten påse över urinröret som sen låg i blöjan. Hon hade på gränsen till urinvägsinfektion och antagligen ont i halsen för hon var ganska röd i halsen. Kanske blir ett "hals-barn" som jag som jämt hade halsfluss och tagit bort mandlarna? Summan av kardemumman var alltså att det absolut inte var nån fara och bara vanlig förkylningsfeber. De gav henne panodil och sen fick vi åka hem.

Pyjamasen med bilar på är från moster Asta och de trodde hela tiden hon var en kille bara för det var bilar på den!

Ont!

Sjukt ont i halsen, kunde knappt prata innan jag gick och la mig för det gjorde så ont. Snorig och lite hängig oxå. Och vår lilla plutt är också lite förkyld, snorar mkt och hostar en del.

Vad betyder drömmarna?

TVILLINGAR, Är du inte gravid lär det betyda att du får mer pengar än du hade anledning att vänta dig.

VATTEN, rinnande: du väcker svartsjuka. Stillastående: du får ett kärleksbevis.
VÅGOR, Stora med vita gäss: det kan bli ett våldsamt uppträde med en vän eller nära anhörig.
SJÖ, se stilla: en anhörig ordnar något trevligt för dig.
HAV: Om detta skrev den schweiziske psykologen Carl Gustav Jung: "Havet är symbolen för det undermedvetna, ty under dess glittrande yta döljer sig ofattbara djup". Att tolka drömmar om havet blir därför individuellt, eftersom varje människa har sina egna problem.

Hmm, det där med pengar låter ju lockande :).

Drömmar

Jag drömmer inte särskilt ofta, eller kommer iaf inte ihåg drömmar. Inte ens när jag var gravid som jag vet många andra gör. Men nu har jag börjat drömma! Många drömmar om vatten, Titanic som sjunker, en liten liten roddbåt på stora stora vågor, en lugn liten sjö mm mm. Inatt drömde jag att jag hade barn, men inte bara ett, utan att Penny var tvillingar?! Jättekonstigt var det. Och jag kan inte låta bli att undra vad drömmarna betyder och om det ligger nån sanning i drömtydning?

Fotbollspremiär

I söndags var det premiär för Penny att kolla på IFK. Kan väl inte påstå att varken hon eller jag tyckte det var jätteintressant att titta på fotboll :) Det är pappan i familjen som har det intresset.

Kejsarsnitt

Läste lite om kejsarsnitt och varför man får ont så här lång tid efteråt och tydligen är det inte alls ovanligt att man kan känna av det då och då i ETT PAR ÅR om man anstränger sig lite för mkt eller på fel sätt.

Hur känns ett snitt när man är vaken?
Man känner ingen smärta, men det är inget stillsamt ingrepp. Eftersom snittet är mindre än bebisen måste läkarna bokstavligen slita, vrida och dra fram barnet genom avskurna muskler och hinnor, vilket får mammans kropp att bölja och skaka. Det känns som om någon hårdhänt letar i magen som om det vore en handväska. En del kvinnor mår illa och upplever ingreppet som obehagligt.(Ja klart det var obehagligt, och illa mådde jag men det hade jag gjort i 18 timmar innan så det var ingen ny känsla. Kroppen hamnade nog i nån chock för armarna och sen även benen när känseln kom tillbaka kunde inte sluta skaka.)

Hur går det till?
Först rakas (det märkte jag inte, vet jag inte ens om de gjorde?), tvättas och desinficeras mamman, en kateter förs in i urinblåsan och en kanyl sätts i armen. Hon får sedan rygg­bedövning eller sövs med narkos. En läkare skär ett snitt, tio centimeter (mitt är längre än 10 cm ser det ut som) ovanför pubes­benet och precis under bikinilinjen, genom lagren av muskler. Sedan görs ytterligare ett snitt genom livmodern och fostersäckens hinnor och in till barnet. Därefter lyfts barnet ut. Från första snittet tills barnet är ute tar det cirka fem minuter. Hela ingreppet tar cirka 45 minuter.

Hur medtagen är man?
Den som först kämpat i många timmar och sedan akutsnittats kan vara rejält slut (kände mig typ död av utmattning men kunde ändå inte slappna av alls och sova, mkt pga skakningarna). Men även efter ett planerat snitt är man trött och har ont (typ som om ett tåg kört över mig, backat tillbaka och kört över mig en gång till). Första dygnen får man starka smärtstillande och kan vara groggy. En omfattande bukoperation är ingen lätt utväg om det är smärta man är rädd för. Det gör mer ont än efter en vaginal förlossning (känns som att denna punkt måste vara väldigt individuell!) och det tar längre tid att bli pigg. Du måste stanna två till fyra dagar på bb.

Hur mår man psykiskt efteråt?
De flesta är så glada att deras barn mår bra att det överskuggar allt. Men babyblues är vanligare efter snitt. En tredjedel av dem som akutsnittats upplever förlossningen som traumatisk (det gjorde inte jag). En del får svårt att knyta an till sitt barn medan andra känner sig misslyckade eller snuvade på förlossningen (känner mig lite snuvad eftersom jag kämpat så länge och var helt öppen, men eftersom jag alltid varit rädd för att föda så tyckte jag faktiskt att det var skönt att det blev snitt). Ibland kan sådana känslor dyka upp flera månader senare.

Och när man läser den här texten så förstår man ju att det faktiskt inte är en så liten operation.


:(

Ingen träning för min del på nästan hela veckan. Först hade jag sån träningsvärk så kunde knappt böja armarna, sen fick jag nån låsning i skulderbladet??! Kunde knappt röra mig och det gjorde så ont så jag nästan grät! Det känns bättre nu efter lite massage. Men nu har jag fått ont i ärret efter snittet. Alltså så ont som jag inte har haft på flera flera veckor. Vet inte om det är träningen det beror på, magmusklerna var kanske inte redo ännu. Tur jag har min sötfis iaf :)

Rulla runt

Idag rullade vår lilla räka runt från mage till rygg för första gången!

Kärlek!

Skänk en slant

RSS 2.0